Joensuun seutu oli jatkosodan aikana tärkeä tukikohta-alue erityisesti pommituslentolaivueille. Onttolan lentokentän ohella koneita toimi Pyhäselän rantahietikoilta ja sen jäältä. Lisäksi Höytiäisen Hirvirannalla oli vesilentokoneita. Suojakorsuja rakennettiin pommikoneita varten Onttolan lentokentän länsi-, etelä- ja pohjoispuolille. Ne olivat hyödyksi erityisesti suurpommituksessa 8.8.1944, jolloin vihollinen pommitti kenttää 36 koneen voimin.
Alla olevassa kuvassa on Höytiäisen tukikohta-alue. Kuva on otettu kolmen kilometrin korkeudesta pohjoisesta etelän. Keskellä on rajavartiosto. Salpa-linja kulkee Höytiäisen kanavan rannassa. Oikealla näkyy Onttolan lentokenttää. Pyhäselän rantakentät oikealta vasemmalle: Ylämylly (LY-koneet 1941), Noljakka (BL-koneet 1941 ja DN-koneet 1942) ja Aavaranta (FA- ja MS-koneet 1941). Vasemmassa reunassa näkyy Linnunlahden jäälentokenttä (DN-koneet 1942 ja 1943). (Klikkaa kuva suuremmaksi.)
Onttolan lentokentällä sijaitsee nykyisin Joensuun lentoasema. Kentällä toimii mm. SAR- ja palolentotukikohta. Sotilaslentoja kentältä suoritetaan vuosittain noin sata. Rajavartioston helikoptereilla on kentällä hallipaikka. Hoprinkalliolla on Karjalan Lennoston tutka-asema.
JUNKERS JU 88
Ilmailuhistorian harrastajien keskuudessa Onttolan lentokenttä muistetaan nykyään erityisesti Pommituslentolaivue 44:n Junkers-syöksypommittajista.
Junkers Ju 88 A-4 -pommikone edusti Suomen pommikoneiden parasta kalustoa. Se pystyi sekä vaaka- että syöksypommituksiin, ja sen pommitähtäin, radiosuunnistuslaitteet, automaattiohjaus jne. olivat erittäin edistykselliset. Koneessa oli neljän lentäjän miehistö; ohjaaja, tähystäjä, sähköttäjä ja kk-ampuja. Koneen pituus oli 14,36 m, siipien kärkiväli 20,08 m, ja korkeus 5,07 m. Lentomatka oli 2600 km ja suurin nopeus 465 km/h. Junkers-laivueen kiivain toimintakausi ajoittui kesän 1944 ankariin torjuntataisteluihin Kannaksella, Aunuksessa ja Ilomantsissa.
Joensuun ympäristön tukikohta-alueesta löytyy SA-kuvia monella eri hakusanalla (Ylämylly, Höytiäinen, Onttola, Noljakka, Kallioniemi, Linnunlahti, Niittylahti, Joensuu…). Lisäksi ainakin hakusanalla Leppämäki löytyy kesän 1941 Gladiator-kuvia Linnunlahdelta.